Hajdú Megye Vezető Hír

Bocskaikert és Téglás ivóvízminőség-javító fejlesztése befejeződött

Bocskaikert és Téglás ivóvízminőség-javító fejlesztése befejeződött

Befejeződött a több mint 1,6 milliárd forint értékű ivóvízminőség-javító fejlesztés a nyírségi tájegységhez tartozó két Hajdú-Bihar megyei és tizenöt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen - közölte a Nyírségi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-vel. Bököny és Téglás között 8 kilométer hosszúságú új távvezetéket építettek.

Kiss Tibor elmondta, hogy a projekt csaknem hatvanezer ember egészséges ivóvízzel történő ellátását oldotta meg. Az 1 milliárd 646,3 millió forint értékű beruházáshoz az érintett önkormányzatok 1 milliárd 262,3 millió forint, 76,67 százalék arányú pályázati támogatást nyertek el az Európai Uniótól. A fejlesztéshez szükséges 384 millió forint saját forrást ugyancsak pályázati támogatásként, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium önerőalapjától kapták a helyhatóságok.


A beruházás során hat vízműtelep újult meg, két vízmű térségi vezetékrendszerét korszerűsítették, felújítottak továbbá tizenöt kutat, illetve öt újat fúrtak, és három tározót létesítettek. Új ülepítőt építettek és meglévőket is rendbe tettek. A szűrő- és mentesítő technológiát, szerelvényeket szintén fejlesztették, újra cserélték. A hálózatok rekonstrukciójával növelték a szolgáltatás biztonságát és hatékonyságát, valamint az Európai Unió által előírt mértékre csökkentették a vízben található arzén, ammónium, nitrit és mangán mutatóját.


MTI / MCOnet

Ász Hírportál

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink