Hajdú megye hírek

Bor- és gasztrofesztivált Bihardiószegen

Bor- és gasztrofesztivált Bihardiószegen

Második alkalommal rendezte meg a Bakator bor- és gasztrofesztivált Bihardiószeg önkormányzata a helyi Zichy-kastély kertjében. A hagyományőrző kulturális programot az idén Debrecen városa és a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség is támogatta.

A fesztivál látogatói 19 borászat 48 féle borát kóstolhatták, a helyi gasztronómiai különlegességek mellett pedig Boros László Venesz-díjas debreceni mesterszakács és Rózsa Péter balmazújvárosi biogazda is készített ételt az asztalra, miközben a fesztivál színpadán helyi és környékbeli kulturális csoportok léptek fel. A fesztivál idejére már gyökeret eresztettek azok a Bakator-szőlőoltványok, amelyeket Debrecen városa és a Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete támogatásával kaptak tavasszal fiatal érmelléki borászok. Az adományozás alakalmából Papp László, Debrecen polgármestere ellátogatott Heit Lóránd pincészetébe, ő volt az a fiatal borász, aki 2011-ben elsőként telepített újra Bakator-oltványokat Bihardiószegen.

 

Bakator bor- és gasztrofesztivál Bihardiószegen

Debrecen most is elkötelezett Érmellék fejlődésében

 

Debrecen ezer szállal kötődik az egykor a város szőlőskertjének nevezett Érmellékhez. A 17-18. században sok debreceni polgár vásárolt ott szőlőt, mert a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra. Debrecen most is elkötelezett Érmellék fejlődésében: túl azon, hogy a hajdú-bihari megyeszékhely segíti a Bakator bor- és gasztrofesztivál megrendezését, őshonos, nemesített Bakator-szőlőoltványok adományozásával évről évre támogatja az egykor híres szőlőfajta újrahonosítását és a helyi borkultúra fejlesztését - mondta el a debreceni polgármester.

 

MTI/T.D.

Ász Hírportál

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink