Hajdú megye hírek

Egyre többen fedezzük fel a dugattyús kompresszor lehetőségeit!

Egyre többen fedezzük fel a dugattyús kompresszor lehetőségeit!

A dugattyús kompresszor nem csak az ipari folyamatokban, hanem az otthoni barkácsolás során is remek szolgálatot tesz. Egyre többen ismerik fel a bennük rejlő lehetőségeket és egyre többen döntenek úgy, hogy saját készülékre van szükségük - mondja az egyik budapesti forgalmazó szakeladója.

Mivel ezek a szerkezetek rendkívül széleskörű felhasználást tesznek lehetővé, ezért várhatóan növekedni fog a dugattyús kompresszorok elterjedése. Ezt támasztja alá az a tény, hogy évekkel ezelőtt a különböző kompresszorokért még kifejezetten borsos árat kellett fizetnünk, mára viszont a helyzet nagymértékben megváltozott. A kifejezetten barkácscélokat szolgáló olcsó készülékek megjelenésével a kompresszorok mindenki számára elérhetővé váltak.

 

Ugyanakkor a középkategóriás kompresszorokra is jellemző egyfajta minőségi racionalizálás; néhány évtizede még az elnyűhetetlenség volt a legfontosabb szempont, ami kimagasló anyaghasználatot és mérnöki tervezést követelt meg. Mára számos gyártó átalakította a minőségpolitikáját; ma már sokkal inkább a jó ár-érték arány elérése a cél, nem feltétlenül a generációkat kiszolgáló minőség.

 

A btkkft.hu munkatársa szerint az olcsó dugattyús kompresszorok megjelenése tagadhatatlanul segítséget jelentenek a barkácsolók számára. Az olcsó ár nem feltétlenül jelent használhatatlan vackot, a kiválasztásnál azonban alapos mérlegelésre van szükség. Első lépésben arra a kérdésre kell választ adnunk, a dugattyús kompresszor vagy esetleg a csavarkompresszor jelenti-e számunkra a jobb megoldást.

 

A dugattyús kompresszorok egyik nagy előnye a többi megoldással szemben abban mutatkozik meg, hogy egyes típusukat villamos hálózat nélkül is üzemeltethetünk. A másik nagy előnyük pedig a vegytiszta levegő előállításának lehetőségében mutatkozik meg, noha erről is érdemes néhány szót ejteni. A vegytisztaságot ezek a készülékek olajmentes dugattyúkkal képesek szavatolni, azonban ezek mindenképpen kompromisszumos megoldásnak tekinthetők.

 

A teflon bevonattal rendelkező dugattyúk hőtermelése magasabb, mint amit a hagyományos olajos megoldások esetében megszokhattunk, így nagy igénybevétel esetén ezzel a tulajdonsággal számolni kell. Azonban barkácscélú felhasználás során nehéz elképzelni olyan igénybevételt, ami hőtermelése problémákhoz vezethet. A dugattyús kompresszorok és a csavarkompresszorok összevetésére valójában abban az esetben lehet szükség, ha kifejezetten nagy igénybevételt igénylő feladatok elvégzésére keresünk kompresszort. Ilyen esetben mindenképpen érdemes szakmai tanácsokat kérni a szakeladóktól.

 

Ha maradunk az átlagos igényeket kiszolgáló kompresszoroknál, az esetben nincs nehéz dolgunk. Egyetlen fontos szempontot kell mindenképpen szem előtt tartanunk: kerüljük el a megbízhatatlan no-name kompresszorokat! Nem túlzás azt állítani, hogy ezek hosszútávú használatra egyszerűen alkalmatlanok.

 

A minőségi problémák gyakran már az első használatnál jelentkeznek, de az is előfordulhat, hogy néhány órányi üzemidőt követően meghibásodás lép fel. Ilyen esetben nem igazán tudunk mit tenni, hiszen hivatalos márkaszervizre nem támaszkodhatunk és a garanciális ügyintézés is problémákba ütközhet. Sokkal jobban tesszük, ha elkerüljük a márkajelzés nélkül forgalmazott silány termékeket, helyettük inkább a neves gyártók alsó és középső árkategóriába sorolt termékeinek szavazunk bizalmat, amelyek ideális megoldást szolgáltatnak a barkácscélú felhasználás során.

Ász Hírportál

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink