Hajdú megye hírek

Hajdú-Bihar megyében is azonosították a madárinfluenzát

Hajdú-Bihar megyében is azonosították a madárinfluenzát

Bognár Lajos országos főállatorvos közölte, hogy Hajdú-Bihar megyében, egy Pród község közelében található libatelepen azonosították a Magyarországon eddig is megtalálható H5N8 madárinfluenza vírust, amely emberre továbbra sem jelent veszélyt.

A fertőzött állományt, több mint 10 ezer állatot leölték, a telepet fertőtlenítették. A telep körül egy 3 és egy 10 kilométeres védő és megfigyelési zónát alakítottak ki, ahol megvizsgálják az állattartó telepeket és amennyiben probléma van, intézkednek. A megyében elrendelték a baromfiállományok zárt tartását is.

 

A megyében elrendelték a baromfiállományok zárt tartását

A megyében elrendelték a baromfiállományok zárt tartását

 

minden állattartó 100 százalékos állami kártalanításra jogosult, ahol a hatóságnak madárinfluenza miatt intézkednie kell, és betartott minden állategészségügyi szabályt, különösen a zárt tartást. A novemberi járványokhoz kapcsolódóan már az idén több mint egymilliárd forint kártalanítást fizetnek ki. A baromfi zártan tartásának kötelezettségét Hajdú-Bihar megyén kívül Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre terjesztették ki eddig.

 

/T.D.

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink