Hajdú megye hírek

Új jogszabály lehet a közvilágításról

Új jogszabály lehet a közvilágításról

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szakértői munkacsoportot hívott össze a közvilágítás üzemeltetése kapcsán, melyben hangsúlyos szerepet kap a fényszennyezés visszaszorítása.

Az éjszakai égbolton jelentkező fényszennyezés megzavarja az élővilágot, egyes fajok kihalásához is vezethez, valamint a folyamatos éjszakai világítás az emberekre is káros lehet. Az uniós forrásból megvalósuló „Night Light” projekt célja a fényszennyezés visszaszorítása, melyhez a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is csatlakozott. Az első hazai találkozó tavasszal volt, szeptemberben pedig egy nemzetközi tanácskozásra kerül sor.

 

Új jogszabály lehet a közvilágításról - forrás: hbmo.hu

A folyamatos éjszakai világítás az emberekre is káros lehet

 

A harmadik hazai munkacsoport találkozóján részt vett többek között az Agrárminisztérium, az E-ON, a Világítástechnikai Társaság, és a HBM Kormányhivatal JH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya. Az Agrárminisztérium egy világítástechnikai kézikönyvet adna ki, melyben többek között a közvilágítás környezetbaráttá tételét is javasolnák. A Világítástechnikai Társaság elnöke kiemelte, hogy már készül a közvilágítás üzemeltetését érintő új jogszabály.

 

/T.D.

Ász Hírportál

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink