Autó hírek

Ezt tudta a Fiatról?

Ezt tudta a Fiatról?

A Fiat autók Magyarországon is igen nagy népszerűségnek örvendenek és nem tudunk úgy egyik városból a másikba elutazni, hogy ne találkoznánk egyik ismert modelljével sem. Ez nem is csoda, hiszen a Fiat modelljei az eladási listák élén helyezkednek el ami a magyar lakosságot illeti. A megbízható autókén, magabiztosan fejlődő cég, már hosszú ideje a piacon van, így szakmai tapasztalatával képes felvenni a legnagyobb autógyártókkal is a versenyt.

Üzletpolitikájukat mindig a felhasználói élvezet orientál fejlesztés jellemezte, így nem csoda, ha külön Fiat kultusz alakult már ki e márka köré. A klasszikus autó kedvelőinek is az egyik favorit márkái közé tartozik a Fiat, hiszen a régi modellek már a korukban is igen nagy népszerűségnek örvendtek. Ez a csodálat pedig a gyűjtők körében a mai napig megmaradt.

 

Fiat, a kezdetek kezdetén.


Giovanni Agnelli 1899-ben alapította meg autógyárát Torinóban, több más befektetővel együtt. Az európai alapítást rengeteg megrendelés követte és 1920-ra az olasz autópiac 80%-át birtokolták. A rengeteg megrendelés miatt, 1923-ban üzembe helyezték a világ legnagyobb autógyárát is.

 

A gyártósorról olyan autók kerültek le mint a Fiat 509, a Fiat Balilla és a Fiat 500-as Topolino. Ekkorra már Európán kívül, az Egyesül Államokból is komoly megrendelések érkeztek. A második világháborúban bomba találat érte a gyárat és a termelés így drasztikusan visszaesett, ám a padlóról sikerült újra a legnépszerűbb autómárkák közé emelkedniük az ezt követő, gazdasági fellendülés következtében.

 

Az alapító Giovanni Agnelli egészen a haláláig vezette a céget 1945-ig, majd unokája követte őt a vezetésben. Családtagjai egyébként a mai napig részt vesznek az irányításban.

 

A Fiat túlnőtte magát egy egyszerű autógyártón


A vállalat a 60-as években élt fénykorában sorra vásárolta fel konkurenciáit; az Autobianchit, a Lanciát és a Ferrarit is. A cég nagyságát tükrözi, hogy gyárak, autópályák és még a nemzeti légitársiság is a Fiat kezébe kerültek. A 80-as évekre már több gyártósort is létesítettek világszerte. A kor szelleme azóta is él, az ekkor gyártott Lada, Zastava és Polski Fiat autókban.

 

A 2000-es évekre a Fiat birtokolta az Alfa Romeo és a Maseratti autógyártó társaságokat is. 2005-ben az Év autója választáson a Fiat szerezte meg a legtöbb, összesen 9 győzelmet. 2009-ben a cég összeolvadt a Chryslerrel és ekkorra már nem csak személyautókat, hanem kis haszonjárműveket, traktorokat és más mezőgazdasági gépeket is gyártottak.

 

Fiat: „A szenvedély vezet minket”


A Fiat jelmondata, mára a cég üzletpolitikájává nőtte ki magát és olyan nagy neveket tudhat az autógyár magáénak mint a Fiat 500-as, a Fiat Brava, a Fiat Bravo, A Fiat Doblo, a Fiat Linea, a Fiat Punto, a Fiat Tipo vagy a Fiat Tempra. Akárcsak az autóiban a cég a logójában is állandóan képes volt megújulni a kor szellemének tükrében.


A klasszikus vonalakat különböző, a kor szelleméhez illő mintázat követte. A legújabb modellek a mai napig képesek meghódítani a piacot, köszönhetően a modern technológiákat felvonultató felépítésnek és a stílusos külsőnek. A fiatszabo.hu oldalon megtalálhatóak a legnépszerűbb Fiat modellek személyautó és haszongépjármű kategóriában egyaránt.

 

Ász Hírportál

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink