Hajdú Megye Vezető Hír

Nemzetközi projektek indulnak Hajdú-Bihar megyében

Nemzetközi projektek indulnak Hajdú-Bihar megyében

Két nemzetközi projekt indul Hajdú-Bihar megyében, Pajna Zoltán megyei elnök új munkahelyek létrejöttét, a gazdasági növekedés javulását, és a természeti értékek hatékonyabb védelmét várja tőlük.

Pajna Zoltán tájékoztatása szerint az egyik projekt a gasztronómiai hagyományokra építve fejlesztené a gazdaságot, a másik a természeti és kulturális örökségek megőrzésére és népszerűsítésére épül. A pályázatok összköltségvetése csaknem 3 millió euró, amelyből a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat több mint 310 ezer eurót használhat fel. Az EUREGA pályázat célja, hogy erősítse az Európában fellelhető gasztronómiai régiókat, segítse a helyi kulináris kulturális örökség megőrzését. A hajdú-bihari önkormányzat a munkahelyteremtést és gazdasági növekedést is támogató Interreg Európa Programban nyert forrást hat másik országgal partnerségben használja fel.

 

Nemzetközi projektek indulnak Hajdú-Bihar megyében

Mindkét Hajdú-Bihar megyei nemzetközi projekt érinti a turizmust

 

A projekt egyik célja, hogy az egyes régiók jellegzetes ételeit és étkezési szokásait beillessze az európai, regionális és nemzeti fejlesztési stratégiákba. Ennek érdekében többek között megvizsgálják, hogyan erősíthetik a gasztronómia és a kreativitás szerepét az oktatásban, valamint, hogy milyen növekedési lehetőségek rejlenek a fenntartható turizmusban. A másik nyertes pályázat, az OUR WAY keretében induló projekt célja az európai természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, népszerűsítése és fejlesztése tematikus zöld utak kialakításável. A megyei önkormányzat nyolc másik országgal partnerségben nyerte el a nemzetközi támogatást. Az első időszakban a zöld utakkal kapcsolatos jó gyakorlatokat, működési modelleket térképezik fel. Ezen túlmenően feltárják a fenntartáshoz szükséges forrásokat, és új finanszírozási formákat is kidolgoznak, de a program turisztikai termékfejlesztést is finanszíroz.

 

MTI/T.D.

Ász Hírportál

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink