Hajdú Megye Vezető Hír

Tájrehabilitáció kezdődik a Hortobágyon

Tájrehabilitáció kezdődik a Hortobágyon

Csaknem ötezer hektáron javul a Hortobágy vízháztartása a legnagyobb hazai környezetvédelmi Life-projekt, a legelőtavak élőhelykezelése, illetve a vízilétesítmények tájrehabilitációja eredményeként.

Rácz András, Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta: a hortobágyi projekt több mint 10 millió eurós költségvetésének kétharmadát közvetlenül az Európai Bizottság biztosítja, a többit a magyar kormány önrészként adja a beruházáshoz. Az elmúlt 18 évben 37 Life-projekt valósult meg Magyarországon, összesen mintegy 80-81 millió euró forrásból - érzékeltette a hortobágyi vízrehabilitációs program nagyságát az államtitkár. A projekt során a korábbi tájidegen beavatkozásokat is eltüntetik, így fontos célja a pannon szikes sztyeppek és mocsarak kiemelt jelentőségő vizes élőhelyei, a legelőtavak ökológiai állapotának javítása a vízháztartás helyreállításával, nyílt vízfelületek és a réti zóna kiterjedésének növelésével - magyarázta az államtitkár.

 

Tájrehabilitáció kezdődik a Hortobágyon

A projektnek köszönhetően visszaállítják azt a legeltetési rendet, ami évszázadokon keresztül jellemezte a Hortobágyot

 

A 2020-ig tartó munkálatok során 37 kilométer hosszúságú régi csatornarendszert, gátat, műtárgyakat bontanak el, amelynek eredményeként visszaállítják azt a legeltetési rendet, ami évszázadokon keresztül jellemezte a Hortobágyot. A projekt konzorciumi formában valósul meg, a konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és hat magángazdálkodó.

 

MTI/T.D.

 

Ász Hírportál

Czeglédi Gyula

Bulvár hírek

Partnereink